Görbeházi Széchenyi István Általános Iskola október havi hírei:


2023-2024-es tanév



Határtalanul, Erdély-A só útján



2023. október 17-20-ig a hetedik évfolyamos diákokkal Erdélyben jártunk. Erdély híres természeti képződményeivel, történelmi emlékhelyeivel ismerkedtünk meg. Az elindulásunk után Kolozsváron kezdődött a Határtalanul programsorozatunk. A kirándulásunk nagyon jól sikerült csodás őszi időben vettünk részt a programokon. A buszsofőrök és az idegenvezető teljes mértékben felkészültek voltak, ennek köszönhetően sok szép program részesei lehettünk. Az alábbi programokon vettünk részt:
Az 1. napon Kolozsvár volt a cél. Mátyás király nyomdokain haladtunk, szülőházától egészen a Mátyás szobor csoportig. Mátyás szülőházánál előadás keretében megismertük Kolozsvár történetét, s hogy miként kapcsolódik Mátyás a városhoz. A főterén levő templomnál egy építészeti érdekességre hívták fel figyelmünket, a templomról tartott előadás közben. Ellátogattunk a Farkas utcai Református templomhoz, megtekintettük a templom látványosságait. Egy séta után meglátogattuk a Házsongárdi temetőt Kolozsváron, ahol érdekes előadást tartott az idegenvezetőnk. Útközben láttuk a Tordai-hasadékot. Ezután hosszú buszon való utazás következett a szálláshelyünkig Székelyszentlélekre. A tájházban szívesen láttak minket vendégül, és jólesett a finom meleg vacsora.
A 2. napon svédasztalos bőséges reggeli után útnak indultunk. Betekintést nyertünk a kenyérkészítés rejtelmeibe, Nyikómalomfalván a székely kapu készítésével ismerkedtünk meg. Meglátogattuk a Benedek Fidél Általános Iskolát. A nap további részét a Sóvidéken töltöttük az egészséges életmód került a középpontba. Megtekinthettük, hogy a sótömböket hogyan dolgozzák fel, vásárolhattunk a különleges sókészítményekből. A városi séta után Szovátán körbejártuk a Medve-tavat. Korond főutcáján a kirakodó vásárban válogathattunk a híres kerámiák közül. Folytattuk útunkat a sóbányába, ahol több mint száz méter mélységbe ereszkedtünk le, a Parajdi-sóbánya elvarázsolt mindenkit. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét. Innen tovább utaztunk Szejkefürdőre a Mini Erdei Parkban a gyerekek szabadidős programon vettek részt. 17 székelykapun átsétálva Orbán Balázs Síremlékéhez jutottunk el, ahol koszorút helyeztek el a 7. osztályos diákjaink, majd visszautaztunk a szállásunkra, Székelyszentlélekre.
A 3. napon a svédasztalos, bőséges reggeli után útnak indultunk. Útunk először a Zetelaki víztározóhoz vezetett. Majd meglátogattuk Gyergyószentmiklóson az örmény templomot. Ezután következtek Erdély természeti különlegességei: Gyilkos-tó, ahol megtudtuk miért ezt a nevet kapta. Többen megkóstoltuk a híres faszénen sült erdélyi kürtös kalácsot, és a finom lángost. Majd a Békás-szoroson keresztül gyalogtúrát tettünk. Az útunk innen Csíksomlyóra a kegytemplomhoz vezetett, ahol a csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg, majd visszautaztunk a szállásunkra, Székelyszentlélekre.
A 4. és egyben az utolsó napunk a bőröndök buszba pakolásával kezdődött, majd ismét egy bőséges svédasztalos reggeli után a hideg ebéd csomagok átvételét követően az úti célunk Marosvásárhely volt. Megtekintettük a Kultúrpalota látványosságait. Az útunk innen tovább az ortodox templomhoz vezetett, megbeszéltük milyen különbségeket vehetünk észre az egyes vallási felekezetek templomaiban. A Teleki tékában Erdély könyvritkaságait láttuk, vizsolyi Biblia, majd a Bolyiak szobránál megemlékeztünk a tudós múltjukról.
És ezután bár fáradtan, de rengeteg csodálatos élménnyel gazdagabban indultunk haza Görbeházára, ahol a szülők már izgatottan várták gyermekeiket. Ezúton szeretném megköszönni a 7. osztály és jómagam nevében Hajdúböszörményi Tankerületi Központnak, Hajdú Roland Intézményvezető Úrnak, valamint kolléganőmnek, Pálóczi Máriának a segítséget!

Csáscsuné Mecsei Tímea
osztályfőnök



További képek a GALÉRIÁBAN!!!

közzétéve 2023.10.26.



Lélekmadár előadás



Iskolánk az idén is részt vesz a Lázár Ervin Programban, így lehetőségünk nyílt megtekinteni a Lélekmadár című előadást, amit a gyerekek nagy izgalommal vártak.
Ebben a műsorban a tanulók megismerkedtek a lélek különböző oldalával.
Interaktív módon bevonták őket az elején, majd madárhangokkal éreztették a pozitív, illetve a negatív érzelmek hatását a lélekre.
Minden tanulónak tetszett az előadás és bízom benne, hogy még ehhez hasonló programon vehet részt az iskolánk!

Kecskemétiné Juhász Ildikó
pedagógus



közzétéve 2023.10.24.



SZÉCHENYI HÉT AZ ISKOLÁBAN



Névadónk emléknapjához kötődően hagyományainkhoz híven, idén is megrendeztük a Széchenyi hetet iskolánkban szeptember 25. és 29. között. Ahogy minden évben, idén is igyekeztünk minél színesebb és változatosabb programokat szervezni tanulóinknak, lehetőséget biztosítva a közösségek fejlődésének és a szabadidő hasznos eltöltésének.
Hétfői napunkat és az egész hetet egy rövid megemlékezéssel kezdtük gróf Széchenyi István szobrának megkoszorúzásával egybekötve. Ez a nap Széchenyiről szóló kulturális nap volt, melynek keretein belül a délelőtti órákon a közösségről elmélkedtünk az osztályokkal, iskolai indulókat készítettünk. Délután pedig, kihasználva a tágas iskolaudvart és a csodálatos, napos időt a gyerekek a Széchenyi szabadulószoba kulturális vetélkedőn vehettek részt.
A keddi napunk a művészeté volt. Mivel iskolánk elnyerte az örökös ökoiskolai címet, fontosnak tartjuk a környezetvédelmi, a természettel összehangolt életet és az erre történő nevelést. Tanulóink ezen a napon őszi termésekből és természetes anyagokból készítettek őszi képeket, dekorációkat.
Szerdán az egészséges életmód állt a középpontban és környezetünk szépítése. Osztályaink salátát készítettek: egyet gyümölcsből és egyet zöldségekből, melyet közösen fogyasztottak el az osztályok. Továbbá megújítottuk a méhlegelőket csodálatos virágokkal, első osztályosaink pedig elültették osztályuk fáját az iskolaudvaron.
Csütörtökön a logikai játékoké volt a főszerep. Tanulóink nagy buzgósággal vetették bele magukat a sudoku, a malom, Rubik-kocka és amőbaversenybe és ügyesen helytálltak a megmérettetésen.
Pénteken az Európai Diáksportnap keretén belül a sportpályán a mozgásé volt a főszerep. Ennek a napnak a programjai között szerepelt a közös futás és gyaloglás, amelybe sok szülő is bekapcsolódott. Továbbá kincskeresés, Széchenyi ötpróba vetélkedő, sportágfelismerés és az Exatlon verseny. Mindeközben a Széchenyi-SütiCake standon a szülők által készített finom süteményeket is vehettek magukhoz diákjaink, hogy pótolják az elégetett energiát. A hetet eredményhirdetéssel és díjátadással zártuk. Tartalmas és eseménydús hetet tudhatunk magunk mögött.

Popik-Kis Boglárka, DÖK vezető

közzétéve 2023.10.02.





További képek a galériában!